Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ -ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΙΟΥΝΗ



  Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για την ΠΦΥ(πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας): Θα γίνουν περαιτέρω συγχωνεύσεις δομών, θα συνεχιστούν οι μετακινήσεις προσωπικού από Μονάδα σε Μονάδα κι από πόλη σε πόλη, το κράτος δεν θα δαπανήσει χρήματα για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, «ενεργός» θα είναι ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης, των Κοινωνικών Ιατρείων, των ΜΚΟ και των εθελοντών, με νέα υποβάθμιση και διασπορά υπηρεσιών, νέα οικονομικά βάρη για το λαό.                       
        ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 
Απεργούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τις Μονάδες Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ όλης της χώρας την Τετάρτη 8 Ιούνη και στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 11 π.μ. Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν καθολικά στην απεργία, διεκδικώντας: Δημόσια, δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ένταξη στα ΒΑΕ, ανάκτηση όλων των απωλειών, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων κ.ά.

Την ίδια μέρα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ) οργανώνουν παναττική συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλ. Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο Αθήνας) και πορεία στο υπουργείο Υγείας.
 φωτογραφία 
απο παληότερη κινητοποίηση εργαζομένων στη Υγεία
               ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τα ρεπορτάζ που ακολουθούν είναι αναδημοσιεύσεις απο την εφημερίδα "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" 
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: οφείλονται 16 ενοίκια και λογαριασμοί ρεύματος Η περιφέρεια ζήτησε απο το Δήμο να τα πληρώσει Αλλοιώς θα κλείσει
ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημειακό Γενικό νοσοκομείο )ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ : 650 κενές οργανικές θέσεις εργασίας, 350 εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις 
ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ:δεν υπάρχει παιδίατρος, δερματολόγος, καρδιολόγος,ενδοκρινολόγος
 και άλλα:

               ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΕΔΥ
"Αποδεκατισμένα" απο προσωπικό,εξοπλισμό
και υγειονομικό υλικό 

Στοιχεία και παραδείγματα από τη Βόρεια Ελλάδα δείχνουν τη διαλυτική κατάσταση στην ΠΦΥ, η οποία οξύνεται

 Διαλυτική είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και τα ιατρεία Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) στη Βόρεια Ελλάδα, αντανακλώντας τη γενικότερη κατάσταση που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν σχεδιάζει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να στελεχωθούν πλήρως οι δημόσιες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) - που κι αυτές ανεπαρκείς είναι σε σχέση με τις αυξημένες σύγχρονες ανάγκες -, αλλά αντίθετα, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για την ΠΦΥ: Θα γίνουν περαιτέρω συγχωνεύσεις δομών, θα συνεχιστούν οι μετακινήσεις προσωπικού από Μονάδα σε Μονάδα κι από πόλη σε πόλη, το κράτος δεν θα δαπανήσει χρήματα για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, «ενεργός» θα είναι ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης, των Κοινωνικών Ιατρείων, των ΜΚΟ και των εθελοντών, με νέα υποβάθμιση και διασπορά υπηρεσιών, νέα οικονομικά βάρη για το λαό.
Αποκαλυπτική είναι η περίπτωση του Ιατρείου ΠΕΔΥ Καλαμαριάς, όπου η 4η Υγειονομική Περιφέρεια ζητά από τον Δήμο Καλαμαριάς να αναλάβει την πληρωμή του ενοικίου, αλλιώς θα κλείσει. Αυτό, άλλωστε, προβλέπεται και στο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης: Η Τοπική Διοίκηση ...«δύναται» να συνεισφέρει στις λειτουργικές ανάγκες των Μονάδων Υγείας. Φυσικά, το κόστος θα μετακυλίεται στους δημότες, με αύξηση δημοτικής φορολογίας ή και με άμεσες πληρωμές, ενώ θα υπάρξει και διαφοροποίηση των υπηρεσιών, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε δήμου.
Στοιχεία Βόρειας Ελλάδας
Το Φλεβάρη του 2014 έκλεισαν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, μετατράπηκαν σε ιατρεία ΠΕΔΥ και οι γιατροί είτε επέλεξαν τον ιδιωτικό τομέα και απολύθηκαν από το ΕΣΥ, είτε παρέμειναν να υπηρετούν στα ΠΕΔΥ. Σήμερα, στα ιατρεία ΠΕΔΥ στην επαρχία έχει μείνει το 10% - 15% του προσωπικού. Στην Αθήνα έχει μείνει το 50% - 60% του προσωπικού, ενώ το 2016 λειτουργούν ή μισολειτουργούν συνολικά 220 πολυϊατρεία και εργαστήρια, σε σχέση με τα 350 το 2014, που κι αυτά ήταν ανεπαρκή. Ενδεικτικά, σε 23 νομούς της χώρας δεν υπάρχει παιδίατρος στο ΠΕΔΥ, ούτε καν συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, όπως και γιατροί άλλων ειδικοτήτων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Επιστημονικού - Υγειονομικού Προσωπικού ΠΕΔΥ Β. Ελλάδας (ΣΕΥΠ ΠΕΔΥ): Στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ του νομού Θεσσαλονίκης, προτού κλείσουν το Φλεβάρη του 2014, υπηρετούσαν μόλις 495 γιατροί για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους. Σήμερα, στα ΠΕΔΥ, για το σύνολο των πάνω από 1 εκατ. κατοίκων - ασφαλισμένων κι ανασφάλιστων - έχουν απομείνει 264 γιατροί (226 μόνιμοι και 38 επικουρικοί)! Ενδεικτικά, όλος ο νομός έχει 33 παθολόγους, 27 παιδίατρους, 13 καρδιολόγους...
Ιδια και χειρότερη είναι η υποστελέχωση των δημόσιων Μονάδων ΠΦΥ και σε άλλους νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Ενδεικτικά: Στο νομό Γρεβενών υπηρετούν 3 γιατροί (2 και 1 επικουρικός) στο ΠΕΔΥ. Μάλιστα, το κτίριο του πρώην ΕΟΠΥΥ ξενοικιάστηκε για ...εξοικονόμηση - δηλαδή περικοπή - δαπανών και οι γιατροί έχουν μεταφερθεί σε χώρο του νοσοκομείου. Το μόνο που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν είναι συνταγογράφηση.
Στο νομό Ημαθίας έχουν απομείνει 11 γιατροί (8 και 3 επικουρικοί), ενώ δεν υπάρχει καθόλου καρδιολόγος, χειρουργός, ενδοκρινολόγος. Στο νομό Κιλκίς από τους 15 γιατρούς οι 3 υπηρετούν στο νοσοκομείο, ενώ δεν υπάρχει παιδίατρος σε όλο το νομό. Στο νομό Πιερίας υπηρετούν μόλις 10 γιατροί και απουσιάζουν εντελώς οι ειδικότητες του παιδιάτρου, του καρδιολόγου, του δερματολόγου, του ενδοκρινολόγου. Στο νομό Ξάνθης έχουν απομείνει στο ΠΕΔΥ 4 γιατροί (2 και 2 επικουρικοί)...
Μπροστά σε αυτή την τραγωδία για τους εργαζόμενους και το λαό, η κυβέρνηση βρίσκει το θράσος να διαφημίσει πως «τους τελευταίους μήνες έχουν διοριστεί συνολικά στην ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ) 104 γιατροί όλων των ειδικοτήτων» κι αυτοί επικουρικοί, δηλαδή ορισμένου χρόνου... Παράλληλα, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί είναι πανελλαδικά 5.000.
Αυτή η παραπέρα συρρίκνωση των δημόσιων Μονάδων της ήδη ανύπαρκτης ΠΦΥ έχει σαν αποτέλεσμα να αναγκάζονται σε όλο και περισσότερες πληρωμές οι λαϊκές οικογένειες για την κάλυψη των αναγκών τους στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση. Το κυβερνητικό σχέδιο για την ΠΦΥ είναι αντιλαϊκό, διατηρεί κι επιδεινώνει την υπάρχουσα κατάσταση, ακριβώς γιατί ξεκινά από την ίδια αφετηρία: Επιδιώκει να μειωθούν παραπέρα οι κρατικές και ασφαλιστικές δαπάνες για την ανάπτυξη, στελέχωση και τις παροχές των δημόσιων Μονάδων ΠΦΥ.
Μαραθώνιες διαδρομές για γιατρούς κι ασθενείς
Να μια ακόμη ...φιλολαϊκή διάταξη του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» (ν. 4368/2016): Οι γιατροί του ΕΣΥ θα αποσπούνται σε νοσοκομεία, ΚΥ, περιφερειακά ιατρεία, πολυϊατρεία ΠΕΔΥ της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας, για να καλύψουν κενά σε προσωπικό, δημιουργώντας νέα κενά...
Γιατροί τρέχουν γύρω - γύρω από Μονάδα σε Μονάδα, διανύοντας δεκάδες χιλιόμετρα τη μέρα. Ενδεικτικά, στο νομό Πέλλας όλοι πλέον οι γιατροί των ΚΥ και του ΠΕΔΥ εφημερεύουν στα νοσοκομεία Εδεσσας και Γιαννιτσών, για να καλύψουν εκεί ορισμένα από τα τεράστια κενά. Μάλιστα, τα δύο νοσοκομεία είναι σε πορεία συγχώνευσης και στον προηγούμενο διοικητή ασκήθηκε αυστηρή κριτική από το υπουργείο Υγείας, γιατί επί των ημερών του δεν προχώρησε και η φυσική συγχώνευσή τους (η διοικητική έχει γίνει). Επίσης, οι γιατροί αποσπούνται και σε άλλες δομές της ΠΦΥ. Υπάρχουν γιατροί που μένουν στη Θεσσαλονίκη και διανύουν πάνω από 100 χλμ. τη μέρα για να πάνε σε δύο ΚΥ...
Αλλά και για τους ασθενείς τέτοια υποτυπώδη μπαλώματα δεν αποτελούν ούτε «ασπιρίνη στον καρκίνο», πολύ περισσότερο δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους για δωρεάν επισκέψεις σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, την ώρα που τον έχουν ανάγκη. Π.χ. ο μοναδικός παιδίατρος του ΚΥ Κρύας Βρύσης εδώ και ενάμιση χρόνο, εκτός από εφημερίες στο νοσοκομείο, έχει αποσπαστεί και στο πολυϊατρείο ΠΕΔΥ Γιαννιτσών. Για τους περίπου 70.000 κατοίκους του νομού - ανάμεσά τους και χιλιάδες παιδιά - το ΠΕΔΥ έχει παιδίατρο 4 μέρες το μήνα και το ΚΥ Κρύας Βρύσης 5 μέρες το μήνα! Απογεύματα και βράδια δεν υπάρχει ποτέ παιδίατρος στις δύο αυτές δημόσιες Μονάδες Υγείας.
Υπάρχουν μέρες που ο παιδίατρος βλέπει 50 - 60 παιδιά, ενώ η επίσκεψη στο ΠΕΔΥ προβλέπεται να είναι 10λεπτη, όταν χρειάζονται 20 λεπτά το λιγότερο, όπως λένε γιατροί. Επίσης, λόγω έλλειψης παιδιάτρων, τα υγιή παιδιά, βρέφη, νεογνά περιμένουν για εξέταση στην ίδια αίθουσα αναμονής με τα άρρωστα παιδιά και εκτίθενται σε λοιμώξεις, ενώ υπάρχει χώρος για ξεχωριστή αναμονή.
Στο νομό Δράμας έχουν απομείνει μόλις 7 γιατροί (6 και 1 επικουρικός) στα ιατρεία ΠΕΔΥ (από 37 πριν στα ιατρεία ΕΟΠΥΥ). Χαρακτηριστικά, στο ΚΥ Παρανεστίου - εκτός από τους κατοίκους υπάρχουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, εργαζόμενοι στα φράγματα της ΔΕΗ και στην υλοτομία, ένα κέντρο μεταναστών - δεν υπάρχει ακτινολόγος και οι κάτοικοι αναγκάζονται να μετακινηθούν για μια ακτινογραφία 40 χλμ. στο νοσοκομείο Δράμας με δικά τους μέσα, γιατί δεν υπάρχουν και οδηγοί ασθενοφόρου. Επίσης, παιδίατρος πηγαίνει βδομάδα παρά βδομάδα. Δεν έχει κανέναν διοικητικό υπάλληλο και αυτή η δουλειά γίνεται από τις νοσηλεύτριες.
Εικόνες διάλυσης
Είναι συνηθισμένη, πλέον, εικόνα στα ΚΥ και τα ΠΕΔΥ η νοσηλεύτρια με μια σφουγγαρίστρα στο χέρι, η καθαρίστρια με ένα τηλέφωνο στο χέρι, ο γιατρός να παρέχει διοικητικές υπηρεσίες...
Για παράδειγμα, στο ΚΥ Κρύας Βρύσης δεν υπάρχουν διοικητικοί υπάλληλοι, έχουν μετακινηθεί στα νοσοκομεία Γιαννιτσών και «Αγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης. Οι υγειονομικοί διεκπεραιώνουν διοικητικές αρμοδιότητες σε βάρος του ιατρικού και νοσηλευτικού τους έργου. Σε ένα κτίριο 1.000 τ.μ., με 200 - 250 ασθενείς καθημερινά, η καθαρίστρια πηγαίνει λίγες ώρες τη βδομάδα, έτσι οι εργαζόμενοι πιάνουν το σφουγγαρόπανο και προσπαθούν όπως - όπως να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Το τηλεφωνικό κέντρο είναι υποστελεχωμένο, οπότε νοσηλευτές, κοινωνική λειτουργός, μαίες και επισκέπτριες υγείας αφήνουν τη θέση τους κι εκτελούν εκ περιτροπής χρέη τηλεφωνητή.
Πέρα από την έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών, πέρα από το γεγονός ότι στο ΚΥ γίνονται μόνο ορισμένες από τις βασικές αιματολογικές εξετάσεις και δεν υπάρχει ακτινολόγος, δεν υπάρχουν και βασικά υλικά. Οι εργαζόμενοι είτε ζητούν από τα γύρω νοσοκομεία - όπου κι εκεί δίνονται με το σταγονόμετρο - είτε αγοράζουν οι ίδιοι καθαριστικά, αντισηπτικά, σύριγγες, γάζες, οινόπνευμα...
http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=2/6/2016&id=16244&pageNo=11

φωτογραφία απο κινητοποίηση υγειονομικών
Η περίπτωση 
του πολυιατρείου ΠΕΔΥ   Καλαμαριάς
......

Αποκαλυπτική είναι η περίπτωση του Ιατρείου του ΠΕΔΥ Καλαμαριάς. Η 4η Υγειονομική Περιφέρεια, ζήτησε από το Δήμο Καλαμαριάς να αναλάβει την πληρωμή του ενοικίου του κτιρίου όπου στεγάζεται, προκειμένου να συνεχίσει η λειτουργία του. Να σημειωθεί πως οφείλονται ενοίκια 16 μηνών και λογαριασμοί ρεύματος.

Αυτή είναι η εφαρμογή της τροπολογίας του υπουργείου Υγείας στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», με την οποία η Τοπική Διοίκηση ...«δύναται» να συνεισφέρει στις λειτουργικές ανάγκες των Μονάδων Υγείας. Φυσικά, το κόστος αυτό - όσο η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία και στους ΟΤΑ θα ελαττώνεται - θα μετακυλίεται στους δημότες με αύξηση δημοτικής φορολογίας ή και με άμεσες πληρωμές, ενώ σε «φτωχότερους» δήμους, αντίστοιχα πιο υποβαθμισμένες θα είναι και οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας.

Πρόκειται για νέο πλήγμα για τους κατοίκους της Καλαμαριάς μετά το κλείσιμο του Νοσοκομείου «ΠΑΝΑΓΙΑ» και του ΕΟΠΥΥ Νέας Κρήνης. Ο αριθμός γιατρών και ειδικοτήτων μειώθηκε σιγά - σιγά, η λίστα αναμονής αγγίζει το 2μηνο και οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για γιατρό.

Το συγκεκριμένο ιατρείο απευθύνεται σε πάνω από 200.000 κατοίκους του Δήμου Καλαμαριάς και άλλων περιοχών. Βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμαριάς και αν κλείσει περίπου 40.000 κάτοικοι θα πρέπει να μετακινούνται στην άλλη άκρη της πόλης - όπου βρίσκονται δύο ιατρεία ΠΕΔΥ ιδιαίτερα υποβαθμισμένα - με σπάνια ή και ανύπαρκτη σε ορισμένα σημεία συγκοινωνία.

                          Περιοδεία του ΚΚΕ

Χτες το πρωί, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σ. Βαρδαλής, επισκέφθηκε το ιατρείο και μίλησε με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οπως είπαν, οι μόλις 11 γιατροί μετακινούνται καθημερινά στα άλλα δυο ιατρεία της Καλαμαριάς, για να καλύψουν τα πολλά κενά. Απαξιώνεται, δηλαδή, ακόμη περισσότερο η λειτουργία του και προετοιμάζεται το κλείσιμο, αφού οι ασθενείς δεν βρίσκουν την ειδικότητα που θέλουν παρά μόνο 1-2 μέρες τη βδομάδα. Χαρακτηριστικά, χτες, στο ιατρείο βρίσκονταν 3 γιατροί!

Οι γιατροί φοβούνται ξαφνικό κλείσιμο του ιατρείου και τη μετατροπή τους σε «γιατρούς της γειτονιάς» - σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δηλαδή ένας γιατρός για χιλιάδες κατοίκους σε χώρους χωρίς την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, όπου απλά θα συνταγογραφούν. Ο Σ. Βαρδαλής ενημέρωσε το προσωπικό για την Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ για το θέμα και τόνισε πως θα δοθεί συνέχεια στις πρωτοβουλίες εκτός Βουλής, καλώντας τους γιατρούς να οργανώσουν την πάλη τους μαζί με τους κατοίκους της περιοχής.

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (ΠΑΓΝΗ) ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΚΑΙ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
.........
Στην προσπάθεια των κυβερνήσεων και των διοικήσεων των νοσοκομείων για μείωση των δαπανών Υγείας και του μισθολογικού «κόστους», τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γίνει γαλέρες: Επικουρικό προσωπικό, πεντάμηνες συμβάσεις, μαθητεία, ιδιωτικά συνεργεία, ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου... Ενδεικτικά, το σωματείο εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) επισημαίνει πως «350 περίπου εργαζόμενοι στο νοσοκομείο μας είναι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκαλεί όταν παρουσιάζει ως «λύση» τη στελέχωση με επικουρικό προσωπικό για μικρό χρονικό διάστημα. Ενδεικτικά, από το ΠΑΓΝΗ απολύονται στο τέλος Σεπτέμβρη 45 επικουρικοί και 15 εργαζόμενοι από την Παιδοψυχιατρική Κλινική και στα τέλη Μάη 13 εργαζόμενοι «πενταμηνίτες», με τις αντίστοιχες συνέπειες για τους ασθενείς. Στο μεταξύ, από τις 980 θέσεις μόνιμου προσωπικού που ανακοινωθήκαν στα νοσοκομεία, προβλέπονται μόνο 15 νοσηλευτές.

Στο ΠΑΓΝΗ, ένα νοσοκομείο με 103.000 ασθενείς στα Εξωτερικά Ιατρεία, 97.000 στα Επείγοντα και 76.000 εισαγωγές το χρόνο, οι κενές οργανικές θέσεις είναι 650. «Στους εργαζόμενους χρωστάνε άδειες του 2015 και εκατοντάδες ρεπό. Για ένα μήνα μειώθηκαν τα χειρουργικά κρεβάτια κατά 50% και υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν άλλα 2 κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (σ.σ. τώρα λειτουργούν 12 από τα 15)» καταγγέλλει το σωματείο.

Παρόμοια είναι η κατάσταση με τις ελλείψεις και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Στην εφημερία των Παθολογικών Κλινικών, ένας παθολόγος καλείται να αντεπεξέλθει στις ανάγκες 40 ασθενών που νοσηλεύονται και να αντιμετωπίσει όλα τα επείγοντα περιστατικά, που ειδικά τους θερινούς μήνες μπορεί να ξεπερνούν τα 100 ημερησίως. Στα Επείγοντα, η διαλογή γίνεται από νοσηλευτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλά περιστατικά ταυτόχρονα, ενώ 2-3 τραυματιοφορείς καλύπτουν όλα τα Επείγοντα και όλο το νοσοκομείο.

 

φωτογραφία από κινητοποίηση εργαζομένων στον "Ερυθρό Στσυρό" στις 31 Μάη 2016
«ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ», 
ΨΝΑ «ΔΡΟΜΟΚΑϊΤΕΙΟ»,
νοσοκομείο ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, 
 «ΑΤΤΙΚΟΝ»
 .....

Μπροστά στην απεργία, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται καθημερινά σε κινητοποιήσεις, με αιχμή την τραγική έλλειψη προσωπικού, την εντατική κι απλήρωτη συχνά δουλειά, τις εργασιακές συνθήκες «γαλέρας» και τις υποβαθμισμένες συνθήκες νοσηλείας.

Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» έκαναν συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου και συμβολικό αποκλεισμό της Λ. Κηφισίας. Διαμαρτύρονταν - μεταξύ άλλων - για τις μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό. Ενδεικτικά, ένα νοσοκομείο με 450 κρεβάτια το «κρατάνε» 380 νοσηλευτές. Στις βραδινές βάρδιες ένας νοσηλευτής καλείται να φροντίσει 40 ασθενείς.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο» κάνουν στάση εργασίας (7 π.μ. - 11 π.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 8 π.μ. Το σωματείο καταγγέλλει την κρατική υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου (από τα ψίχουλα των 4 εκατ. ευρώ έχει λάβει τις 300.000). Επιπλέον, οι 80 εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις στην καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση παραμένουν απλήρωτοι για 5 μήνες. Διεκδικούν καταβολή των δεδουλευμένων αλλά και αξιοπρεπείς μισθούς, επιδόματα, άδειες κ.ά.

Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης για ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, συνεχίζοντας το καθεστώς των εργολάβων, γίνεται για να μειωθεί το μισθολογικό «κόστος» στα δημόσια νοσοκομεία και οι κρατικές δαπάνες Υγείας. Οι άλλοτε «εργολαβικοί» εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι «φτηνοί» και «αναλώσιμοι» για τα δημόσια νοσοκομεία - επιχειρήσεις. Αποκαλυπτικά είναι όσα καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο Καλαμάτας, με αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, στις 23/5.

Στη «φιέστα» που οργανώθηκε μ' αφορμή την υπογραφή των ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου για τη φύλαξη και την καθαριότητα (σ.σ. είναι έτοιμες οι αντίστοιχες συμβάσεις και για τη σίτιση) αναφέρθηκε πως μπαίνει «τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα», τη στιγμή που αυτές οι συμβάσεις «είναι περιορισμένης διάρκειας (18 μήνες), δεν προβλέπουν άδειες κανονικές κι αναρρωτικές, δεν χορηγούνται "δώρα" Χριστουγέννων - Πάσχα και επίδομα άδειας». Επιπλέον, απολύθηκαν 15 εργαζόμενοι καθαριότητας (από 45 πριν στον εργολάβο, η Διοίκηση πήρε 30) και 3 φύλαξης (από 9 προσλήφθηκαν 6). Ταυτόχρονα, η Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου ετοιμάζεται να παραχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρεία.

Τέλος, αύριο 8 π.μ. - 10 π.μ. θα γίνει κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου «Αττικόν». Οπως σημειώνει το σωματείο, ήδη οι 15 επικουρικοί νοσηλευτές απέχουν από τις βάρδιες και τις αργίες γιατί είναι απλήρωτοι, ενώ 50 εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» απολύονται. Από τις προσλήψεις που προπαγανδίζει διαρκώς το υπουργείο Υγείας, στο «Αττικό» έχουν πάει 3 εργαζόμενοι, ενώ «το προσωπικό στενάζει, χωρίς ρεπό και άδειες, τα ράντζα βασιλεύουν, κλίνες ΜΕΘ και χειρουργικές αίθουσες κλειστές, μηχανήματα παραμένουν χαλασμένα».

Σήμερα θα γίνουν Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», στον «Αγιο Σάββα» και στο ΕΚΑΒ Αττικής. Επίσης, οργανώνεται σύσκεψη υγειονομικών από Λάρισα και Τρίκαλα στις 7μ.μ. στο ΕΚ Λάρισας.

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8912979

 " το αίτημα για πλήρη κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των άλλων Μονάδων Υγείας σχετίζεται άμεσα και με την κατάργηση των πληρωμών των ασθενών"
ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ:
οι γυναίκες πληρώνουν 40 ευρώ για ψηφιακή μαστογραφία 
ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ:
οι ασθενείς αγοράζουν τα υλικά για το χειρουργείο
http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=4/6/2016&id=16246&pageNo=15
 .......
 «Απογειώνονται» οι πληρωμές για τους ασθενείς
Ιδιαίτερα το αίτημα για πλήρη κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των άλλων Μονάδων Υγείας σχετίζεται άμεσα και με την κατάργηση των πληρωμών των ασθενών. Για παράδειγμα, το νοσοκομείο Μυτιλήνης πρόσφατα απέκτησε ψηφιακό μαστογράφο και οι γυναίκες πληρώνουν 40 ευρώ για την εξέταση, αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν την καλύπτει και τα νοσοκομεία «πουλάνε» υπηρεσίες είτε στον ΕΟΠΥΥ είτε απευθείας στους ασθενείς. Αυτό σημαίνει για τους ασθενείς «το νοσοκομείο να λειτουργεί σαν επιχείρηση που πρέπει να έχει έσοδα για να καλύπτει τις ανάγκες χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό», σημειώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας της Λέσβου.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου Μυτιλήνης, τα υλικά λειτουργίας του μηχανήματος είναι ακριβά κι εφόσον δεν προβλέπεται αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση, επιβαρύνονται οι ασθενείς. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, συναντήθηκε χτες με τη διοικήτρια, αναδεικνύοντας την ανάγκη τα νοσοκομεία να χρηματοδοτούνται πλήρως από το κράτος και να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους.
Το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ καταγγέλλει επίσης σημαντικές ελλείψεις χειρουργικών υλικών και ότι «οι ασθενείς που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης καλούνται να αγοράσουν τα απαραίτητα χειρουργικά υλικά, έως και 500 ευρώ». Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, η αναμονή για χειρουργείο μπορεί να φτάσει και τον ένα χρόνο.
......
πληρωμές χαρακτηρίζονται «δωρεές» για να εγκριθούν τυπικά από το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου:
 http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=7/6/2016&id=16248&pageNo=15
                         ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ
Ασθενείς πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ για να χειρουργηθούν
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αποθεώνει τη λειτουργία των δημόσιων Μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με «δωρεές» και πληρωμές, ώστε να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός

Εκατοντάδες ευρώ αναγκάζονται να πληρώνουν ασθενείς - ανάμεσά τους πολλοί καρκινοπαθείς - στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προκειμένου να χειρουργηθούν, εξαιτίας σημαντικών ελλείψεων χειρουργικών υλικών.
Ενδεικτικά, πρόκειται για καθετήρες port (σ.σ. καθετήρες σε καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπεία) με κόστος έως και 500 ευρώ, για φίλτρα που χρησιμοποιούνται σε λαπαροσκοπικές επεμβάσεις και κοστίζουν 25 ευρώ το καθένα. Μάλιστα, ορισμένες πληρωμές χαρακτηρίζονται «δωρεές» για να εγκριθούν τυπικά από το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου. Οπως προκύπτει από αναρτήσεις στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», μέσα σε διάστημα 7 μηνών είχαν γίνει γύρω στις 25 τέτοιες «δωρεές», ενώ, σύμφωνα με εργαζόμενους του νοσοκομείου, αφορούν υλικά που παρουσιάζουν διαχρονικές ελλείψεις.
Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ καταγγέλλει πως «οι ασθενείς που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης καλούνται να αγοράσουν τα απαραίτητα χειρουργικά υλικά», διαφορετικά δεν μπορούν να χειρουργηθούν. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, αν δεν βρεθούν - δηλαδή δεν αγοραστούν από τον ασθενή - η αναμονή για χειρουργείο μπορεί να φτάσει τον 1 χρόνο.
Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε την περασμένη βδομάδα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός, έδωσε εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) να μεταβεί χτες στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ κλιμάκιο επιθεωρητών για έλεγχο των καταγγελιών. Παράλληλα, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και ο νέος διοικητής του ΑΧΕΠΑ θα ενημερωθούν για να κινήσουν τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.
Το υπουργείο Υγείας τάχα «πέφτει από τα σύννεφα» και προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τη ...«νομιμότητα». Κάνουν πως δεν γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι η περιστολή των κρατικών δαπανών για την Υγεία, η έλλειψη προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού εξωθούν τις λαϊκές οικογένειες σε αδρές πληρωμές - τυπικές και άτυπες - για γιατρό, χειρουργείο, θεραπεία, νοσηλεία, φάρμακα, εξετάσεις.
Δεν γνωρίζουν, άραγε, τη «νόμιμη» επιχειρηματική λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου, όπως π.χ. τα απογευματινά ιατρεία; Τα 93 εκατ. ευρώ που προϋπολογίζονται για το 2016 τα έσοδα των νοσοκομείων από τις απευθείας πληρωμές των ασθενών για εξετάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις δεν «σοκάρουν» την κυβέρνηση ...αυτά είναι «νόμιμα». Γι' αυτό, πέρα από τις όποιες ποινικές ευθύνες που ενδεχομένως να προκύψουν, και η σημερινή κυβέρνηση έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες, επειδή προωθεί μέτρα που βαθαίνουν την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Στον αντίποδα, το πραγματικό «φάρμακο» για τέτοια φαινόμενα είναι: Πλήρης κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Οπως σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» η Ελένη Μπακιρλή, εργαζόμενη στο ΑΧΕΠΑ και εκλεγμένη στο ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, «η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ προωθεί και αποθεώνει τη "φιλανθρωπία", τη λειτουργία των νοσοκομείων με δικά τους έσοδα, με πληρωμές, με "δωρεές". Σε πολλά Κέντρα Υγείας συγκεντρώνουν υλικά από δωρεές ή τα αγοράζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Τι σημαίνει να χρηματοδοτούν οι δήμοι νοσοκομεία και άλλες δημόσιες μονάδες Υγείας; Υποβάθμιση και το κόστος μεταφέρεται στον κόσμο.
Ο "εξορθολογισμός" των δαπανών που επιδιώκει κάθε διοίκηση νοσοκομείου είναι να δέχονται όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς με το μικρότερο δυνατό κόστος για το κράτος, δηλαδή να υπάρχουν "δωρεές" και άλλες πληρωμές. Ετσι δεν αξιολογούνται οι διοικητές και τα νοσοκομεία; Οταν τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια γιατί τους φαίνεται τόσο περίεργο; Πρόκειται για υποκρισία».
 ***
Αντιδράσεις και στη Λάρισα
Στο μεταξύ, διαμαρτυρία με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, την περασμένη Παρασκευή, οργάνωσε το κλαδικό Σωματείο Καθαριστών/Καθαριστριών Ν. Λάρισας.
Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του νοσοκομείου και απαίτησαν να φύγουν από τα δημόσια νοσοκομεία οι εργολαβικές εταιρείες καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης κ.λπ. και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Απαίτησαν, επίσης, να επαναπροσληφθούν όσοι έχουν απολυθεί από τις εργολαβικές εταιρείες, επειδή διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους.
Η παρέμβαση του σωματείου ενόχλησε τον διοικητή των Νοσοκομείων της Λάρισας, Π. Νάνο, ο οποίος έδωσε εντολή στις υπηρεσίες φύλαξης - ασφάλειας να απομακρύνουν τις καθαρίστριες.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, μιλώντας με τους εργαζόμενους των δύο νοσοκομείων ...συμφώνησε στην περιγραφή της τραγικής κατάστασης και, χωρίς να υπάρξει δέσμευση για ουσιαστική λύση, ανακύκλωσε την ίδια «καραμέλα» περί προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, που για φέτος δεν θα είναι ούτε 1.000 για όλη τη χώρα.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη Ενωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων - Κέντρων Υγείας Λάρισας, στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο τα τελευταία 6 χρόνια το προσωπικό έχει μειωθεί στο μισό, έχουν κλείσει η ΩΡΛ, το Αιματολογικό, το Πνευμονολογικό και το Δερματολογικό, ενώ λειτουργούν με 1 - 2 μόνιμους γιατρούς και κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα το Ουρολογικό, το Γυναικολογικό και η Παιδιατρική. Υπηρετούν μόλις 3 οδοντίατροι που είναι οι μοναδικοί σε κρατική μονάδα για όλο το νομό.
Σύμφωνα με το Σύλλογο Γιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, τα πολλά κενά σε προσωπικό έχουν σαν αποτέλεσμα κλινικές να καλύπτονται μόνο με ειδικευόμενους ή με ειδικευμένο γιατρό σε ετοιμότητα. Τα ωράρια είναι απάνθρωπα με γιατρούς να βρίσκονται στο νοσοκομείο για δυο 24ωρα απανωτά, ενώ δεν χορηγούνται ρεπό.
Φωτογραφία από παλιότερη κινητοποίηση του σωματείου εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», όπου απέκλεισε το ταμείο του νοσοκομείου
      Πρωτοβουλίες από Εργατικά Κέντρα
Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, την Τετάρτη 8 Ιούνη, καλεί το Εργατικό Κέντρο Αρτας. Τη Δευτέρα 6 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία του, με θέμα τις κινητοποιήσεις για την Υγεία. Παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και σωματεία της δύναμής του, την Τρίτη 7 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., στο νοσοκομείο της πόλης. Τέλος, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμής του, καθώς και τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου της Υγείας - Πρόνοιας, σε σύσκεψη τη Δευτέρα 6 Ιούνη, στις 7 μ.μ., με θέμα τα εκρηκτικά προβλήματα στο χώρο της Υγείας και τη στήριξη την πανυγειονομικής απεργίας στις 8 Ιούνη.


δείτε αναλυτικό αρχείο των δημοσιεύσεων στην ιστοσελίδα μας με χρονολογική σειρά στο λινκ αρχείο δημοσιεύσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.